0
0
Subtotaal:
€0,00
  • Uw winkelwagen is momenteel leeg
Wat is een NPR-bureaustoel?

Wat is een NPR-bureaustoel?

Er is veel onduidelijkheid over nut en noodzaak van een NPR-bureaustoel. Het is bijna een magisch woord, maar wat is dat eigenlijk voor een bureaustoel? Wat betekent die afkorting? Wat is het verschil met een bureaustoel die voldoet aan de NEN-EN 1335 norm? Wat zegt Arbo over de bureaustoel? Heb je voor thuiswerken een NPR-stoel nodig?

In deze blog vindt u een korte uiteenzetting om dat helder te maken. Ook maken we u vertrouwd met een lakmoesproef om snel vast te stellen of de bureaustoel een NPR-stoel is.

Hoe zit het?

Op Europees niveau geldt voor de maatvoering en verstelbaarheid van zitting, rug en armleggers van bureaustoelen de internationale NEN-EN 1335 norm. Deze norm is gebaseerd op uitvoerige metingen van de gemiddelde Europeaan, de kleinste Europeaan en de langste Europeaan. Uit metingen blijkt dat een Nederlander groter is. Voor die grotere Nederlander is een aangepaste bureaustoel dus een logische èn een nuttige stap. Die aangepaste bureaustoel noemen we een NPR-bureaustoel; een bureaustoel die voldoet aan de regels van de Nederlandse Praktijk Richtlijn 1813 uit 2016.

Wanneer voldoet mijn stoel aan de Arbo-eisen?

De toets van de Arbeidsinspectie of de gezondheidsnorm wordt overtreden is ‘of de zitgelegenheid/stoel zodanig is ingesteld of ingesteld kan worden dat de werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden een goede zithouding kan aannemen en behouden’. Uiteraard is ‘een goede zithouding’ een individuele beleving.

Checklist juiste werkhouding

Heb ik bij thuiswerken een NPR-bureaustoel nodig?

Dat ligt eraan hoe lang u per dag werkzaamheden uitvoert waarbij u voor een beeldscherm zit. Zonder juridisch in alle ins en outs van de Arbowetgeving te treden is bij beeldschermwerk van meer dan 2 uur per dag een NPR-bureaustoel gewenst. Dat wil niet zeggen dat een gebruiker op een NEN-EN 1335 -stoel niet goed zit. Wat de instelbaarheid van de bureaustoel betreft is er ook grote overlap in de instelmogelijkheden van de NEN-EN 1335 en de NPR-bureaustoel.
De Arbowetgeving is feitelijk bedoeld voor werken in ‘administratie ruimten en kantoren’.

Thuiswerken is een verlengde daarvan en ontslaat de werkgever niet van zijn verplichting om preventief voor de werknemer een gezonde en veilige werkplek in te richten. Het gebruik van een eetkamerstoel is bij thuiswerken daarom vanuit gezondheid en veiligheid niet aan te bevelen. Bij langdurig gebruik is de kans op fysieke klachten groot, met name aan armen, nek en schouders (KANS). Ook thuis is de inzet van een bureaustoel die voldoet aan NPR 1813 daarom gewenst is.

De lakmoesproef voor NPR

De meest eenvoudige vaststelling of een stoel aan NPR 1813 voldoet kan met de schuifzitting getest worden. Dit is de optie om de zitting van de bureaustoel naar voren of naar achteren te schuiven ten opzichte van de rugleuning. Bij een NEN-EN 1335 stoel is de verstelbaarheid van de diepte van de zitting 5 cm. Bij een NPR-bureaustoel is dat altijd 10 cm.

Aanbod HAHEBO Kantoor plus Magazijn

In onze onze webshop vind je diverse bureaustoelen die voldoen aan NPR 1813. Voor vragen, advies of specifieke wensen kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.