0
0
Subtotaal:
€0,00
  • Uw winkelwagen is momenteel leeg
Resultaten Onderzoek Hybride werken

Resultaten Onderzoek Hybride werken

Voor het afronden van zijn opleiding Marketing & Communicatie aan ROC Nijmegen kreeg onze stagiair Marcos dos Santos de opdracht om een onderzoek te doen tijdens zijn stage bij Hahebo Kantoor plus Magazijn.

Een actueel onderwerp was snel gevonden: Hybride werken. Lees hieronder het resultaat van zijn onderzoek en de bijbehorende enquête.

Hoe heeft het hybride werken zich door de jaren heen ontwikkeld?
Als je nu kijkt naar het hybride werken, dan is er veel veranderd in 3 jaar tijd. Hoewel de meeste bedrijven in het begin erg sceptisch waren over het hybride werken, zijn door de coronaperiode veel bedrijven gaan beseffen dat hybride werken de toekomst is.

Door de coronaperiode werd het hybride werken razendsnel populair, dit kwam omdat mensen thuis ‘moesten’ werken en dus minder op kantoor. Door deze verandering begonnen de mensen kennis te maken met hybride werken. Er was echter al sprake van hybride werken voor de coronaperiode, maar dit werd in beperkte mate gedaan, dit kwam omdat hier ook weinig aanleiding voor was.

Hoe is het hybride werken zo razendsnel populair geworden?
Hybride werken was niet geheel onbekend bij bedrijven, sommige bedrijven waren het al aan het toepassen. Toen corona wereldwijd uitbrak zijn de ontwikkelingen van hybride werken extra snel verlopen, dit was ook nodig aangezien er snel geanticipeerd moest worden op de omstandigheden waarin we terecht kwamen. Door corona werkten veel mensen thuis, de kantoren waren niet langer toegankelijk. Doordat deze verandering voor een langere tijd gold, raakte mensen er langzaam gewend aan. Toen de kantoren eenmaal weer gebruikt konden worden was de perfecte balans tussen werken op kantoor en thuiswerken zeer essentieel.

Wat maakt hybride werken zo aantrekkelijk?
Door de enorme voordelen die het hybride werken met zich meebrachten, is het voor velen tegenwoordig onmisbaar geworden. Bijna in elk bedrijf wordt hybride werken toegepast, ook de kantoorinrichtingen worden hierin meegenomen. Kantoren zijn tegenwoordig niet enkel meer bedoeld om achter je computer te gaan werken, ‘hybride kantoren’ worden zo ingericht dat er vergaderruimtes, flexplekken, werkzones etc. zijn. Door de nieuwe functies die een kantoor kan bieden, komen werknemers vaker naar het kantoor voor andere doeleinden.

Ik heb door middel van een enquête onderzoek gedaan naar de mening over ‘hybride werken’ van mensen die werken in een kantooromgeving. Met meer dan 100 respondenten is het onderzoek niet alleen representatief, maar heb ik ook mij afstudeerstage goed kunnen afronden.

De flexibiliteit, de balans tussen werk/privé en efficiënter/geconcentreerder kunnen werken zijn de grootste voordelen die de respondenten aangeven van het hybride werken, maar ook de mindere reistijd speelt een grote rol. Naast dat hybride werken enorme voordelen kent en kan bieden voor organisaties, heeft het op zichzelf ook een groot voordeel, hybride werken draagt bij aan een duurzame toekomst, doordat mensen minder hoeven te reizen is er ook minder CO2-uitstoot.

Bijna 82% van de respondenten is positief tot zeer positief over hybride werken. Hoewel hybride werken nu al z’n vruchten werpt, zit er nog veel meer toekomst in!