Thuiswerken is sinds Corona voor veel mensen de standaard geworden. Toch beschikt nog lang niet iedereen over een fijne thuiswerkplek. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van een fijne werkplek? Onze 5 tips voor een fijne thuiswerkplek helpen je op weg.
1. Kies één plek
Veel mensen hebben de neiging om voortdurend van werkplek te wisselen. Van het bed, naar de keukentafel, naar de bank. Hoe fijn het ook mag lijken om langer in bed te blijven liggen en regelmatig in je bank te ploffen, het is niet ideaal om te werken. Kies liever één vaste thuiswerkplek met de juiste hulpmiddelen en bewaar je bed of bank voor je vrije tijd. Dit verhoogt je productiviteit en voorkomt klachten in rug, nek en schouders.
2. Zorg voor voldoende frisse lucht
Een fijne thuiswerkplek heeft voldoende frisse lucht. Kies daarom bij voorkeur een plek in huis met een raam. Geen raam? Geen nood! Verschillende kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Daarnaast zorgen planten voor minder stress en verhogen ze je productiviteit. Licht is een ander belangrijk punt van aandacht. Goede (natuurlijke) verlichting voorkomt hoofdpijn en vermoeidheid.
3. Opgeruimd staat netjes
Een rommelige thuiswerkplek zorgt voor afleiding. Ruim daarom je werkplek op voordat je begint met werken. Zorg eventueel voor een extra ladeblok bij je bureau om papier, pennen en andere belangrijke hulpmiddelen in op te bergen. Wil je het helemaal goed doen? Een kabelgoot onder je bureau helpt om alle kabels onder je bureau netjes weg te werken.
4. Beweeg!
Steeds meer werkgevers kiezen voor een zit-sta werkplek op kantoor. Helaas dienen thuis nog te vaak de keukentafel en keukenstoel als kantoormeubilair. Een zit-sta bureau en bijbehorende bureaustoel helpen je in beweging te blijven en rug- en nekklachten te voorkomen. Een laptopstandaard, voetenbank of monitorarm of -standaard kunnen ook van grote toegevoegde waarde zijn bij een fijne thuiswerkplek.
5. Na inspanning komt ontspanning
Veel thuiswerkers hebben moeite om werk en privé gescheiden te houden. De verleiding is groot om tijdens je werk privézaken te gaan doen of juist pauzes over te slaan en langer door te werken. Ritme is daarom heel belangrijk: sta op tijd op, kleed je aan en ontbijt alsof je naar kantoor gaat. Ben productief op de momenten dat het moet, maar neem ook voldoende rust. Zo zorg je dat je fris bent voor je volgende werkdag.
Wat kost een fijne thuiswerkplek?
Een fijne werkplek hoeft niet duur te zijn. Daarnaast levert een fijne werkplek de kosten 100% zeker op. Een fijne werkplek zorgt ervoor dat je productiever bent en voorkomt gezondheidsklachten als gevolg van een verkeerde houding. Vraag eventueel je werkgever om een thuiswerkplek te faciliteren, de kosten op zich te nemen of de kosten te delen.
Meer weten over een fijne thuiswerkplek en de kosten? Lees over wat je werkgever kan doen om een fijne werkplek te faciliteren in onze blog ‘Wat je als werkgever kunt (en moet doen) aan een fijne thuiswerkplek?’ of download onze handige checklist voor een goede werkhouding.