0
0
Subtotaal:
€0,00
  • Uw winkelwagen is momenteel leeg
Focus en de open kantooromgeving

Focus en de open kantooromgeving

HAHEBO Kantoor plus Magazijn is lid van de Vereniging Inrichtings Professionals VIP. Op 10 maart kwamen de leden van de VIP bijeen om te spreken over ‘open kantoren’. In diverse media werd de afgelopen weken gesteld, dat een open kantoor geen prettige werkomgeving is. Medewerkers kunnen zich daarin slecht concentreren. Professionele inrichters herkennen zich niet in deze berichtgeving. Onderzoek toont namelijk aan dat de meeste projecten een goede werkbeleving geven. Dat doet deugd, want welzijn en gezondheid zijn aspecten die veel aandacht krijgen in ons vak.

De VIP pakt kwesties grondig aan. Daarom was uitgenodigd Mark Tichelaar, cognitief neuropsycholoog en auteur van enkele boeken die over de werking van het brein gaan. Een heuse breinexpert dus. Hij nam de VIP in vogelvlucht mee in de werking van onze grijze massa. Wat is concentratie en focus? Hoe snel worden we afgeleid en waardoor worden we afgeleid? Of omgekeerd, hoe behoudt een medewerker focus? Concentratie blijkt een complex verschijnsel. Interne factoren van de medewerker, externe factoren zoals de kantooromgeving, licht en geluid maar ook hormoon gerelateerde factoren, zoals het vrijkomen van dopamine en cortisol, het energieniveau van de medewerker, de taakbeleving en nog veel meer hebben invloed. Duidelijk werd dat het switchen van taak, dus afleiding, per definitie moet worden voorkomen. Een vraagje, een binnenkomend e-mailtje of appje, of een indringend geluid leidt direct tot verlies van hersencapaciteit, verstoring van focus, stress en verlaging van productiviteit. 

In ons vak oefenen we invloed uit op focusbehoud door het reduceren van een aantal externe prikkels. Dat inkomend appje of die storende collega houden we niet tegen. Maar wel bijvoorbeeld ongewenste geluidsfrequenties door het aanbrengen van juiste akoestische voorzieningen. En wat te denken van het installeren van een gesloten of besloten werkplek of een bel-cel om afleiding te voorkomen en concentratie te verhogen. Het vertalen van kantooractiviteiten via functionele indelingen naar elementen tafels, stoelen, banken, bureaus, kasten wanden et cetera, dat kunnen professionele inrichters als de beste. Gecombineerd met een aantrekkelijke styling, afgewogen kleurgebruik, met vriendelijke materialen en beplanting creëren projectinrichters prikkelarme kantooromgevingen waarin werken een plezier is.

Deze week las ik echter ook ‘Het is een utopie te denken dat een nieuwe werkomgeving alle medewerkers 100 procent tevreden zal stellen’. Zo is het ook, en dat zet alle berichtgeving weer in het juiste perspectief.

Paul Schalks

11 maart 2020