0
0
Subtotaal:
€0,00
  • Uw winkelwagen is momenteel leeg
Dé checklist voor een juiste werkhouding aan je thuiswerkplek.

Dé checklist voor een juiste werkhouding aan je thuiswerkplek.

Door het toegenomen thuiswerken is het druk in onze chatbox. Niet alleen met vragen over bureaustoelen en bureaus. Er is ook behoefte aan informatie over het instellen van de thuiswerkplek. Een greep uit de vragen. Hoe weet ik of ik goed zit? Is er een checklist voor een goede werkhouding voor medewerkers om thuis te gebruiken? Wat is de juiste hoogte van mijn bureau? In deze blog geven we antwoord op die vragen.

Is een juiste werkhouding meetbaar?

Een juiste werkhouding is slecht meetbaar. Het is vooral een kwestie van gevoel. Elk lichaam is anders. Niet alleen wat betreft de antropometrie, dus de maatvoering van het lichaam. Ook spieren, pezen, zenuwen, aderen, gewrichten, weke delen en bijvoorbeeld rug- en bekkenstand en lichaamsverhoudingen verschillen sterk. Je lichaam maakt je echter binnen 20 minuten attent op een slechte werkhouding. Een prikkelend gevoel of gevoelloosheid in een arm, been, schouder of nek zijn de meest voorkomende signalen. Hoofdpijn en vermoeidheid ook, maar die zijn echter vaak a-specifiek, worden geleidelijk opgebouwd en kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals werkstress, licht, temperatuur of geluid. Een goede werkhouding is heel erg belangrijk om klachten en stress te voorkomen en om productief te blijven.

Wat is een goede werkhouding?

Wie zijn bureaustoel, bureau en monitor heeft ingesteld zoals het bedoeld is vergroot de kans op een goede werkhouding aanzienlijk. Een werkhouding is goed als die geen klachten van tijdelijke of blijvende aard veroorzaakt. Hoe bereik je een goede werkhouding? Er zijn een aantal belangrijke regels om op te letten.

Hoofdregel: stel eerst je stoel in en daarna pas de hoogte van je bureau en monitor, als je die tenminste gebruikt. Eerst het bureau instellen en vervolgens de bureaustoel is de omgekeerde weg en is vragen om problemen.

Vervolgens: Het instellen van je thuiswerkplek verloopt steeds in eenzelfde volgorde. Onze checklist met 10 stappen kan je daarbij helpen. Deze checklist kan uiteraard ook gebruikt worden voor een werkplek op kantoor.

Als je onze checkist volgt is je thuiswerkplek in de basis ergonomisch juist ingesteld. Er is dan voor de gemiddelde gebruiker een grote kans op klachtenvrij werken. Het lichaam heeft overigens voldoende flexibiliteit in zich om kleine instelfouten op te vangen. Mocht de instelling alsnog klachten veroorzaken dan rest niets anders dan de instelling van je bureaustoel, het bureau of de monitorstand te finetunen. En dat net zolang totdat het werken aan je thuiswerkplek geen fysieke problemen meer geeft.

In de volgende blog staat de vraag centraal wat een NPR-bureaustoel is en zo bijzonder maakt.